Medierea interculturala

Conceptele de cultura si societatea sunt strans legate intre ele si in acest sens oricarei societati ii corespunde un tip distinct de cultura si orice cultura nu poate exista decat intr-o societate anume.

Interculturalitatea este un proces ce se produce la intersectia dintre doua culturi.Identitatea este data de insertia individului intr-o ordine de valori, recunoscuta de grup sau de comunitate.

Plecand de la aceste premise, medierea interculturala poate fi definita ca fiind un proces prin care persoane care‚”provin din diverse contexte lingvistice si culturale impartasesc prin intermediul comunicarii, propia lume culturala”, cu respect pentru lumea culturala de provenienta si deschidere a spatiilor de socializare cu persoane ce apartin grupului etnic de provenienta.

Cultura unei societati este aceea care prezinta normele ce sunt aprobate , institutionalizate, de care indivizii se folosesc pentru a-si atinge interesele.

Pentru ca traim intr-o era a globalizarii, modernitatea a adus dupa sine globalizarea acestor conflicte, fapt datorat in principal fenomenului de migratie si mobilitatea a capitalului uman , cu consecinte in comunicare si adaptare. Din aceasta perspectiva interculturalitatea reclama noi exigente precum:

  • deschidere, atitudine creatoare a comunitatii
  • competenta persoanelor implicate
  • mijloace si metode adecvate.

In atare conditii, procesul de mediere trebuie sa aiba capacitatea de a reuni toate spatiile culturale intr-un simulacru de co-spatialitate, pentru ca numai asa se poate construi relatii si competente in prevenirea si gestionarea conflictelor.