Medierea in materie comunitara

Sintagma „ medierea comunitara” se refera la medierea coeziunii sociale care reprezinta procesul de creare si de reparare a legaturilor sociale si de rezolvare a conflictelor din viata cotidiana,in cadrul caruia mediatorul incearca prin intermediul organizarii de schimburi de idei intre persoane sau institutii, sa le ajuta sa-si amelioreze relatia sau sa rezolve un conflict, in baza L nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conceptul de comunitate , in sens relational releva, complexitatea societatii evidentiind faptul ca in cadrul sau actioneaza diversi subiecti : familia, grupurile informale, asociatiile, institutiile,serviciile sociale care contribuie la identitatea sociala a comunitatii.

Asadar, in sens larg, comunitatea o putem defini ca fiind un sistem social in care relatiile sunt personale, informale, traditionale si sunt bazate pe sentimente(sat, bloc, strada, cartier etc.).

Existenta unei comunitati este insotita permanent , dar si determinata , de sentimentul apatenentei la aceea comunitate.

Comunitatea nu este un spatiu geografic ,ci unul functional, deoarece este concentrat pe o problema comuna: exemplu, organizatia persoanelor cu handicap. Aceste organizatii actioneaza, in fapt, pentru schimbarea politicilor , comportamentelor si atitudinilor in legatura cu problema identificata sau in aceasta directie, organizeaza servicii pentru persoanele afectate de aceasta problema.

In acest sens, o problema este sociala (si nu individuala) doar in contextul in care aceasta este resimtita de mai multi oameni ca o situatie de viata nesatifacatoare.

Medierea comunitara are o sfera mare de actiune si sub acest aspect poate aborda situatiile dintre vecini, concurenta, asociatii si locatari, precum si a alti actori implicati in plan social (scoala, spital, biserica, institutii) care fixeaza frontierele unei comunitati si sunt interesati de protejarea acesteia.

Ca metoda alternativa de solutionarea a disputelor, medierea comunitara se bazeaza pe increderea pe care comunitatea o acorda mediatorului , precum si de aptitudinea acestuia de a facilita negocierile dintre membrii societatii pana la solutionarea diferendelor, prin obtinerea unei solutii durabile, eficiente si reciproc convenabile, necesara pentru a restabili echilibru comunitar.