23 Oct

Etica in mediere

slide4

MOTTO: “Doua lucruri imi umplu sufletul cu mereu noua si crescanda admiratie si veneratie , cu cat mai des si mai staruitor gandirea se ocupa cu ele : cerul instelat deasupra mea si legea morala in mine…..pe amele le vad in fata mea si le leg nemijlocit de constiinta existentei mele” Imanuel Kant

In viata de zi cu zi, majoritatea oamenilor se conformeaza normelor sociale general acceptate si actioneaza in acord cu valorile sociale dominante. Unii se distanteaza insa, de principalele norme si valori sociale , se abat in sens negativ, de la ele. Sub acest aspect, in studiul de fata pe mine ma intereseaza oamenii care prin comporatmentul lor , nu lezeaza ci dimpotriva, consolideaza normele si valorile sociale. Despre astfel de oameni se sustine ca dezvolta comportamente prosociale, avand semnificatia de “comportament caracterizat prin orientarea spre valorile sociale”.

In general, etica sau “filosofia practica” isi pune problema justificariii modurilor de comportare si actiune care determina practica vietii umane in domeniul individual si social. De cele mai multe ori, aceste situatii apartin practicii concrete, in care devin vizibile atitudini morale. Actiunea umana reprezinta un concept mai restrans decat cel de “comportament” care circumscrie orice activitate a unui organism in raport cu mediul sau inconjurator.

Actiunea umana este un caz special al comportarii. Actiunile umane sunt de cele mai multe ori echivoce, interpretabile in multe feluri si din acest motiv pot avea un “sens subiectiv”. In activitatea sociala, adica in interactiunea constienta, depinde de o intelegere reciproca: “La ce se refera prtenerul meu cand imi face aceasta propunere”. A intelege inseamna a reparcurge, din perspectiva partenerului de discutie motivele unei actiuni, a te “plasa” in lumea acestuia . Intelegerea unei actiuni trebuie raportata mereu la un context concret.

Contextul social, in cadrul caruia se interpreteaza o actiune, se numeste “situatie”. In aceasta directie, un contract incheiat evident in defavoarea uneia dintre parti poate fi inteles prin intermediul situatiei celor doi parteneri: unul dintre ei este constrans de o nevoie, celalat se foloseste de aceasta.

Istoria umanitatii constata in spatiul social existenta unei distante intre societatea traita si societatea conceputa, sub aceste auspicii legea nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator impreuna cu Regulamentul de organizarea si functionare al Consilului de Mediere constituie principalele reguli in care mediatorii isi desfasoara activitatea pentru realizarea unui consens cultural intre indivizi si societatea lor traita, intre viitorul si trecutul lor.

In teza1.2 din codul de etica si deontologie profesionala se stipuleaza ca: “Intr-o societate intemeiata pe respect fata de justitie, mediatorul indeplineste un rol eminent. Intr-un stat de drept, mediatorul are sarcina de a incerca solutionarea conflictelor pe cale amiabila, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate. Mediatorul nu are si nu poate avea o obligatie de rezultat, ci doar de prudenta si diligenta. Solutionarea conflictului depinde exclusiv de acordul partilor, misiunea principala a mediatorului fiind aceea de a depune tot efortul de care este capabil si priceperea pe care o are pentru a sprijini partile sa ajunga la un acord”.

Din interpretarea L nr.192/2006, rezulta ca medierea fiind un proces (al societatii civile) de trecere de la individual la colectiv, vizeaza in principal:

  • restaurarea legaturilor sociale
  • promovarea solidaritatii organice a umanitatii
  • aplanarea violentelor in toate formele sale
  • recunoasterea si respectul identitatii fiecaruia
  • prevenirea violentei
  • coeziunea sociala

Potrivit punctului1.3 din Codul de etica si deontologie profesionala are ca obiective:

  • sa ofere mediatorilor liniile de conduita directoare in activitatea pe care o desfasoara
  • sa apere interesul public(medierea este, conform art.4 alin1 din L nr.192/2006 o activitate de interes public)
  • sa promoveze increderea in mediere ca modalitate alternativa de solutionare a conflictelor

Lasa un comentariu