27 Dec

Sursele conflictelor

sursele_conflictelor

MOTTO: „Sa nu dispretuim micile semne ,ele ne pot pune pe urma unor lucrari de mare importanta” S.Freud

La nivel individual, orice tendinta nesatisfacuta (din diverse motive) si exliata in inconstient apeleaza la unele artificii pentru a „pacali” vigilenta cenzurii si a reveni in spatiul constiintei.

In plan social, societatea si grupurile au interes de a-i influenta pe indivizi in sensul de a-i face sa-si schimbe sistemul de valori, opiniile, atitudinile, credintele si comportamentele.

Conflictul intern se afla in stransa legatura cu cel „social” pentru ca orice conflict intern poate fi generator de conflict social.

De regula, orice conflict porneste de la o problema care genereaza la participanti comportamente de conflict, comportamente orientate in general, spre un rezultat

In sens larg, problema conflictului ca disconfort se defineste prin urmatoarele caracteristici:

  • o problema este o experienta subiectiva
  • natura problemei poate fi: cognitiva, afectiva sau mixta
  • problema nu este asociata in mod necesar cu un anumit comportament
23 Oct

Contractul de mediere

slide2

MOTTO: ”Nu exista justitie absoluta, ci numai un contract incheiat intre oameni pentru a nu se vatama unii pe altii si a nu fi vatamati”. Epicur

Contractul sau conventia este acordul intre doua sau mai multe persoane in scop de a produce efecte juridice.

In genere, notiunea de conventie are o sfera mai larga decat cea a contractului, cuprinzand orice acord de vointe menit sa produca efecte juridice, adica de a naste sau a trasmite un drept , de a modifica sau stinge o obligatie, conventia fiind genul, contractul fiind o specie particulara a acesteia.

23 Oct

Etica in mediere

slide4

MOTTO: “Doua lucruri imi umplu sufletul cu mereu noua si crescanda admiratie si veneratie , cu cat mai des si mai staruitor gandirea se ocupa cu ele : cerul instelat deasupra mea si legea morala in mine…..pe amele le vad in fata mea si le leg nemijlocit de constiinta existentei mele” Imanuel Kant

In viata de zi cu zi, majoritatea oamenilor se conformeaza normelor sociale general acceptate si actioneaza in acord cu valorile sociale dominante. Unii se distanteaza insa, de principalele norme si valori sociale , se abat in sens negativ, de la ele. Sub acest aspect, in studiul de fata pe mine ma intereseaza oamenii care prin comporatmentul lor , nu lezeaza ci dimpotriva, consolideaza normele si valorile sociale. Despre astfel de oameni se sustine ca dezvolta comportamente prosociale, avand semnificatia de “comportament caracterizat prin orientarea spre valorile sociale”.

23 Oct

Medierea in materie penala

MOTTO: “Razbunarea este intodeauna placerea unei minti slabe si inguste”. Juvenal

In literatura juridica de specialitate, dreptul penal mai este denumit si drept criminal, denumire ce deriva de la cuvantul latin crimen- crima, adica fapta infractionala interzisa, iar din acest punct de vedere, dreptatea se intemeiaza intotdeauna pe un drept.

Asadar, dreptatea este respectarea riguroasa a drepturilor fiecaruia (justitia vine de la jus “drept” ) si are semnificatia de a acorda fiecaruia dreptul sau.

23 Oct

Medierea conflictelor

slide1

MOTTO: “…Va voi deschide o usa aratandu-va incaperile, dar fara a va face sa intrati in ele.” Sigmund Freud

Conflictul intern / intrapersonal apare in interiorul individului si de obicei nu este evident pentru alte persoane(daca nu este exteriorizat de individ) si nu depinde de relatia cu altul.

In fiecare individ exista un numar de scopuri(trebuinte, aspiratii, roluri etc.) in competitie, o varietate de modalitati de atingere a acestora si multe bariere care care pot interveni intre scopuri si eforturile de atingere a lor.

In materia rezolvarii conflictelor intrapersonale, practicienii au retinut trei mari abordari: frustarea, conflictul intre scopuri si conflictul de rol.

Frustrarea apare cand un comportament orientat spre atingerea unui scop este blocat inainte ca acest obiectiv sa fie atins. Frustarea intervine cand dupa expresia lui N.Sillamy “subiectul se inseala in sperantele sale”; ea poate declansa comportamente ca agresivitatea, retragerea (replierea si inchiderea comunicarii) sau compromisul (prin abdicarea de la normele sau telurile definite anterior).

23 Oct

Medierea in materia de insolventa

slide5

MOTTO: “In sport se spune ca esentialul este sa participi. In procedura insolventei, dimpotriva, esentialul, este sa nu particip” Bernard Sonnie

Activitatea comerciala se intemeiaza pe anumite raporturi juridice stabilite intre comercianti , in special raporturi juridice contractuale.

Comertul modern se bazeaza pe credit, pe increderea acordata partenerului de afaceri ca isi va plati , la scadenta, obligatiile de plata asumate. Neplata avand ca motiv insuficienta fondurilor banesti disponibile, constituie un incident grav, care poate degenera intr-un lant de incapacitati de plata si chiar intr-o criza sistemica.